Recensies

Recensies Getekend door een sekte

Voor recensies van de overige boeken zie op Hebban.nl: https://www.hebban.nl/auteur/annette-van-luyk#filter=language:nl

 

Een van de beste boeken van dit jaar!

door Veronique Wilbrink op Koukleum.nl  (21 oktober 2022)

Ik las eerder al ‘Een perfecte illusie‘, ‘Roadtrip Italia‘ en ‘De bucketlist‘ en was over alle boeken erg enthousiast. Dus toen ik zag dat Annette van Luyk een nieuw boek ging uitbrengen, hoefde ik niet lang na te denken, ook dit boek wilde ik lezen. Toen ik ook nog eens zag dat deze roman op waargebeurde feiten gebaseerd was, werd ik helemaal enthousiast. Ik houd van waargebeurde verhalen. Dus het duurde mij eigenlijk te lang voordat ik dit boek kon gaan lezen, maar omdat wij altijd de volgorde van binnenkomst aan houden, of er moeten andere afspraken gemaakt worden, kon ik niet meteen gaan lezen. Maar uiteindelijk was ‘Getekend door een sekte’ dan toch aan de beurt. Ik begon enthousiast te lezen. Wat ik altijd fijn vind, is als het boek ook tegelijkertijd te luisteren is via Kobo Plus. Dit was nu ook het geval. Dan komt het verhaal op de een of andere manier intenser binnen.

Het verhaal begint met een voorwoord. Hierin vertelt Annette waar het boek over gaat en hoe ze te werk is gegaan met dit boek. Het mooiste vind ik toch wel de laatste regel in het voorwoord. 🙂

Dus… dit verhaal is waargebeurd. Met uitzondering van alle stukken die ik compleet verzonnen heb.

Hierna krijgen we de proloog. In deze proloog lezen we dat de ik-persoon (Christine) in de kelder zit en hoort dat papa de kelder binnen komt. Haar zus Ingrid verstijfd meteen. Christine heeft meteen in de gaten dat het mis is en dat ze hun vader moeten vrezen. De toon is meteen gezet en ik wil snel doorlezen. Wat is hier aan de hand? Wat gebeurt er met Christine en Ingrid?

Annette van Luyk heeft met ‘Getekend door een sekte’ een ander boek geschreven dan haar voorgaande boeken. Waren haar voorgaande boeken spannende romans met een toch wel luchtig onderwerp, dit boek is serieuzer en donkerder dan de voorgaande boeken van haar hand. Echter bewijst ze met dit boek dat ze ook dit ontzettend goed en respectvol weet te omschrijven. Doordat dit verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten en Van Luyk hier omheen bepaalde zaken heeft moeten verzinnen om de hiaten op te vullen, merk je dat ze zich echt in het verhaal van Christine verdiept heeft. Ondanks dat Van Luyk zegt dat ze geen journalist is, merk je dat ze echt wel goede research gedaan heeft naar dit onderwerp. De invloed die de sekte op Christine blijft houden, maar zeker ook de afschuwelijke maatregelen die de sekte treft om Christine weer ’thuis’ te krijgen, zijn op zo’n manier opgeschreven dat je de kriebels krijgt en je afvraagt hoe ouders zo gehersenspoeld kunnen worden. Maar is dit dan alleen een boek over de heftige dingen die Christine meegemaakt heeft? Absoluut niet en dat zorgt net voor het mooie en unieke aan dit verhaal. Ondanks alle heftige dingen die zij meegemaakt heeft, blijft ze hoop houden en ziet ze steeds een zonnestraal, waarop zij haar leven kan bouwen en zie je dat ze ondanks alles niet breekt. Dit laat zien hoe sterk Christine is, als kind, als ze besluit om zelf te overleven in de Ardennen, maar ook als volwassenen vrouw, als ze een eigen paardenstal bezit. Deze mooie momenten geven hoop en laten zien wat voor krachtig mens Christine is.

Met ‘Getekend door een sekte’ heeft Annette van Luyk voor mij zich nogmaals bewezen dat ze een auteur van de bovenste plank is. Ze weet zo’n heftig onderwerp zo te brengen dat je gewoon verder moet lezen en dit onderwerp moet gewoon onder de aandacht komen, want dit soort zaken gebeuren nog steeds en kan pas stoppen als er ruchtbaarheid aan gegeven wordt. Dit boek is voor mij één van de beste boeken van dit jaar.

 

Krachtig overleversverhaal over jarenlang misbruik in sektarische geloofsgemeenschap

 door Eline van der Boog30 september 2022

De afgelopen jaren kwamen verschillende misstanden in geloofsgemeenschappen aan het licht. Zo beschreven Strafkind van Wieke Hart en Maria Genova en Lief wezen van Hart en Rita Sterkenboer (seksueel) misbruik en dwangarbeid in de katholieke kloosters van de Goede Herder. Het waargebeurde Getekend door een sekte van Annette van Luyk neemt de lezer mee in het wrede leven van Christine (een pseudoniem). Vanaf haar vijfde woonde ze in een sektarische geloofsgemeenschap nabij de Utrechtse Heuvelrug. Hoewel haar ouders in hun godsdienstwaanzin ervan overtuigd waren dat ze binnen de sekte een goed leven en paradijselijke toekomst voor zichzelf en hun kinderen bewerkstelligden, maakten Christine en haar epileptische zus Ingrid er de vreselijkste dingen mee. Bij ongehoorzaamheid deed de sekte beroep op een groot netwerk van kolonies in binnen- en buitenland. Hier werd Christine onder het mom van ‘vakantie’ vaak naartoe gestuurd. Wie de sekte verlaat, kan rekenen op ernstige bedreigingen van spionnen met kidnappings tot gevolg.

Al van jongs af aan heeft dierenliefhebber Christine het gevoel dat er binnen de sekte iets niet klopt. Terwijl ze zorgvuldig haar ontsnapping voorbereidt, doen de sekteleden onder leiding van ‘shepherds’ in de tussentijd de meest gruwelijke dingen met haar. Martelingen, seksueel misbruik, een trouwceremonie met Jezus, afschuwelijke offerrituelen en urenlang vastgeketend zitten en psalmen opdreunen zijn aan de orde van de dag. Ook dwangarbeid, ‘Jesus Jobs’ genoemd, komt veelvuldig voor. Uiteindelijk lukt het Christine om te ontsnappen en onder toezicht van de Kinderbescherming een paar jaar zelfstandig – hoewel hevig getraumatiseerd – in een studentenhuis in Utrecht te leven. Ze komt tot de ontdekking dat de sekteleden een uitgekiend dubbelleven leiden. Voor de buitenwereld houden ze er normale banen en gezinnen op na. ‘Maar achter het perfecte plaatje schuilde een stelletje psychopaten en zielenpieten.’ Christine doorstaat veel obstakels en krijgt het uiteindelijk voor elkaar om haar mavodiploma te halen.

Op haar achttiende wordt Christine echter ontvoerd door een aantal sekteleden en gedwongen om zich te bekeren. Wanhopig besluit ze mee te werken en haar droom om paardentrainer te worden daarbij niet op te geven. Met dit papiertje op zak ontsnapt ze even later nog eens – de laatste keer, houdt ze zichzelf voor – en neemt de trein naar Italië. Zal ze de sekte nu wel te slim af zijn? In het voorwoord van Getekend door een sekte schrijft Van Luyk dat haar boek het levensverhaal van een echte overlever wil vertellen. Daarnaast wil ze aandacht vragen voor minderjarige slachtoffers van sektes, satanisme en (seksueel) misbruik. Het boek is hier heel goed in geslaagd. Om het verhaal op papier te krijgen, deed Van Luyk beroep op de herinneringen van Christine die ze af en toe naadloos aanvulde met fictieve elementen. Getekend door een sekte is vlot geschreven. Het wisselt gebeurtenissen van Christine als kind af met passages waarin zij buiten de sekte leeft en volwassen is.

Het manipulatieve karakter, misbruik en de brainwashings van een sektarische geloofsgemeenschap brengt Van Luyk angstvallig dichtbij aan de hand van gedetailleerde beschrijvingen. Christine heeft in haar leven enorm veel voor haar kiezen gekregen. Het mag een wonder heten dat zij, aangespoord door haar drang naar gerechtigheid, haar leven nog zo goed op de rails heeft gekregen. Daarbij laat het boek zien wat traumatische (jeugd)ervaringen met iemand doen. Zo heeft Christine last van uiteenlopende lichamelijke en emotionele klachten, zoals herbelevingen, nachtmerries, angsten, dissociatie, flauwvallen en een hoog stresslevel. Ook het aantrekken van een foute partner en de druk van het moederschap passeren de revue. Christine is voor het leven getekend door haar jarenlange verblijf in de sekte. Het is bovendien bijzonder spijtig om te beseffen dat er binnen de geestelijke gezondheidszorg nog veel te winnen is als het gaat om passende hulp bij psychisch en emotioneel misbruik. Alleen al daarom is het belangrijk dat er krachtige overleversverhalen zijn zoals Getekend door een sekte.

 door Silvia van Elzelingen 12 oktober 2022

 Getekend door een sekte is een roman die gebaseerd is op jarenlang misbruik in een sekte. Zoals de auteur zelf zegt: ‘Dit verhaal is waargebeurd. Met uitzondering van alle stukken die ik compleet verzonnen heb.’

In ‘Getekend door een sekte’ draait alles om Christine. Christine is vijf jaar oud als haar ouders zich aansluiten bij een extreme afsplitsing van een sekte waar rituelen, kindermisbruik en geweld aan de orde van de dag zijn. Christine wordt regelmatig naar een kolonie gestuurd waar ze ‘Jesus Jobs’ moet doen en waar alle kinderen gehersenspoeld worden. Ook thuis is ze niet veilig, papa neemt haar regelmatig mee om andere mannen te behagen. Door haar ijzeren wilskracht ontsnapt ze tenslotte aan deze gruwelijkheden. Christine bouwt haar eigen leven op, maar is wel getekend voor het leven.

‘Getekend door een sekte’ is een verhaal waar je stil van wordt. Een verhaal dat zo schrijnend en nauwelijks te bevatten is. En toch is het waar, deze praktijken bestaan helaas nog steeds. Het is het schokkende verhaal van Christine die op jonge leeftijd ernstig wordt misbruikt, zowel door de sekteleden als haar eigen vader en moeder, en dit alles om Jezus te dienen zodat hij trots op haar kan zijn. Door de fijne boeiende schrijfstijl van Annette van Luyk lees je deze roman in één ruk uit. Het zal voor Christine niet gemakkelijk zijn geweest om het hele verhaal nogmaals te vertellen, maar met het gegeven in haar hoofd dat de hele wereld het mag horen ook wel weer fijn. Deze praktijken kunnen dan pas stoppen wanneer er ruchtbaarheid aan gegeven wordt. Eveneens is het voor van Luyk een moeilijke opgave om dit verhaal goed en duidelijk op papier te zetten, en de gaten in Christine’s geheugen op haar eigen manier geloofwaardig in te vullen zodat er een vloeiend geheel ontstaat. Het is geen biografie geworden, maar een gemakkelijk leesbare roman. Hoe zwaar, schokkend en aangrijpend dit verhaal ook is, de auteur heeft er ook mooie momenten doorheen verweven zoals het opbouwen van haar eigen leven met een heuse paardenstal, en een lief gezinnetje. Ik heb bewondering en respect voor Christine, een moedige vrouw die leeft met dit trauma maar toch een eigen plekje opgebouwd heeft. Ook heb ik bewondering voor Annette. Zij heeft het toch maar aangedurfd om dit verhaal naar buiten toe te brengen.

‘Getekend door een sekte’ is een rauw, ingrijpend verhaal. Men wordt eens te meer weer met de neus op de feiten gedrukt. Deze sektes moeten zo snel mogelijk worden uitgeroeid en verdwijnen!

Getekend door een sekte: aangrijpend verhaal

 door Hanneke van de Water 04 oktober 2022

Annette van Luyk heeft al diverse romans op haar naam staan. Met ‘Getekend door een sekte’ slaat zij echter een ander pad in. Dit verhaal, waarin Christine centraal staat, heeft namelijk een behoorlijk duister thema. Christine is nog maar vijf jaar wanneer haar ouders zich aansluiten bij een extreme afsplitsing van een sekte waar rituelen, kindermisbruik en geweld aan de orde van de dag zijn. Het jonge meisje wordt, tezamen met tal van andere kinderen van sekteleden, naar een kolonie gestuurd waar ze worden gehersenspoeld en misbruikt. Maar ook thuis is ze verre van veilig…

Christine breekt echter niet. Puur op wilskracht ontsnapt ze uit de hel van haar jeugd, maar die jeugd draagt ze uiteraard wel met zich mee.

“Op haar tenen sluipt ze naar de kledingkast, die piepend opengaat. Ze pakt snel nog een schoon T-shirt, een trui, een broek en een onderbroek uit de kast en klemt het pakketje kleding onder haar arm. Dan geeft ze in het donker een kushandje in de richting van haar grote zus en ze belooft zichzelf plechtig haar te komen halen als dat in haar vermogen ligt. Maar eerst moet ze zelf zien te overleven.”

Van Luyk levert met de waargebeurde verhaal een zeer indrukwekkend werk af, waarbij ze de verschrikkingen van het kind Christine en haar zus uiterst rakend weet te verwoorden. Daar staat de kracht en het doorzettingsvermogen van de volwassen Christine tegenover. Een volwassen vrouw, die vanzelfsprekend is getekend door de traumatische ervaringen uit haar jeugd.

Dikke chapeau voor deze auteur die zich het verhaal door Christine liet vertellen en dit schokkende relaas aan het papier toevertrouwde, waarbij ze de eventuele hiaten op zeer respectvolle wijze heeft ingevuld. Vooral de emoties, twijfels en angsten van zowel de jonge als de volwassen Christine, raken diep. De oplettende lezer komt weliswaar een enkel redactioneel foutje tegen, maar dat doet niets af aan de rakende inhoud van het verhaal en is hooguit een aandachtspunt voor een volgende druk.

Kortom, ‘Getekend door een sekte’ is een indrukwekkend en intrigerend boek geworden. Een boek dat een breed lezerspubliek verdient.