Recensies

Recensies De Bucketlist

 

Astrid Habraken voor boekrecensieblog.nl:

De Bucketlist: met Diana de wereld over

In ‘De Bucketlist’ van Annette van Luyk krijgt Diana een bijzondere erfenis van haar overleden geliefde Jaap. Ze kenden elkaar helaas pas twee jaar en konden veel van hun dromen door zijn onverwachte overlijden niet waarmaken. Daar heeft Jaap wat op gevonden.

Cover van De Bucketlist Annette van Luyk

Een bijzonder testament

Diana en Jaap zijn pas twee jaar samen als Jaap onverwacht overlijdt. Een week na zijn overlijden zit Diana bij de notaris. Tot haar grote verbazing heeft Jaap haar iets nagelaten. Het is niet zo maar iets, het is een reis langs tien plekken op de wereld. Plaatsen die hij haar zelf had willen laten zien, waar mensen wonen die Jaap iets verschuldigd is of die hij aan Diana had willen voorstellen. Hij vraagt Diana op reis te gaan; details over vluchten naar deze plekken en plaatsen waar ze kan logeren heeft hij al voor haar uitgezocht. Geld voor de reis laat Jaap haar ook na. Maar dat is nog niet alles. In zijn brief aan Diana schrijft Jaap:

Aan het einde van je reis wacht nog een speciale verrassing. Mijn geheime plek die me altijd ontzettend dierbaar is geweest, draag ik met liefde aan je over.

‘De bucketlist’, pagina 27

Gaat Diana de bucketlist van Jaap af?

Het antwoord op deze vraag kun je wel raden – het boek zou erg kort zijn als Diana de lijst met plekken van Jaap niet zou bezoeken. Toch twijfelt ze wel. Zo heel lang was Diana nog niet samen met Jaap. En: de plekken op Jaaps bucketlist zijn soms erg onbekend. Ook Diana’s omgeving twijfelt of Diana wel alleen naar plekken als Amman of Bandung moet afreizen. Maar Diana’s nieuwsgierigheid wint het en ze grijpt de kans aan om Jaap door de reizen naar voor hem bijzondere plekken beter te leren kennen. Ook de mensen die ze op deze verschillende plaatsen leert kennen vertellen haar meer over haar geliefde.

Een andere kant van jezelf leren kennen

Door het reizen leert Diana ook een andere kant van zichzelf kennen. Ze denkt terug aan haar huwelijk, aan hoe ze als moeder voor haar dochter is geweest. Het reizen zorgt ervoor dat ze zich zekerder gaat voelen. Waar ze eerst vooral vaart op de aanwijzingen die Jaap haar heeft gegeven, gaat ze steeds meer haar eigen gang. Het is Annette van Luyk goed gelukt om Diana neer te zetten; ik zie haar zo voor me. Je kunt je als lezer goed verplaatsen in wat ze doormaakt.

Reizen vanuit je luie stoel

‘De bucketlist’ is een heerlijk boek om jezelf even helemaal in te verliezen. Vanuit je eigen luie stoel reis je met Diana de wereld over. Af en toe dacht ik zelf ‘kom op dame, geniet eens wat meer van alles wat je mee mag maken.’ Tot ik dan weer dacht ‘zou ik zelf wel genieten, als ik zo onverwacht afscheid moest nemen van mijn lief?’ Van Luyk zorgt ervoor dat je nieuwsgierig blijft naar wat Diana op haar volgende bestemming weer zal ontdekken. Ik heb het boek dan ook in een dag uitgelezen; ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Samen met Diana leer je Jaap beter kennen door het verhaal heen. Een heerlijke roman, met een mooi einde.

De Bucketlist

Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Meeslepend en met een vleugje spanning

Door: Silvia van Elzelingen

‘De bucketlist’ is een prachtig vertelde roman. De meeste tijd is Diana aan het woord en heel even op het eind haar partner Jaap. Voorin deze roman zien we een landkaart met de verschillende bestemmingen waar Diana naartoe reist. Zo kunnen we haar op de voet volgen en zien wat haar volgende bestemming is. Elke plaats heeft een apart deel in dit boek gekregen, zodat ook meteen duidelijk is waar ze zich bevindt. De schrijfstijl is, zoals ook in haar eerdere romans het geval is, vlot, meeslepend en met een vleugje spanning. Van Luyk heeft het weer voor elkaar gekregen om je volledig gevangen te houden. De aandacht van de lezer verslapt dan ook geen moment door de mooie beschrijvingen van de personages, de omgeving maar vooral ook omdat we nieuwsgierig zijn wat de erfenis inhoudt aan het eind van het verhaal. De relatie tussen Diana en Jaap is heel mooi en bijzonder, maar ook aangrijpend neergezet. Menig lezer zal zich kunnen vinden in deze relatie, wat heel confronterend kan zijn maar ook verhelderend voor je eigen situatie. Herkenning dus.

‘Er waren genoeg herinneringen om te koesteren. Ik zou alleen willen dat ik hem beter had leren kennen, want eigenlijk weet ik maar bar weinig van zijn verleden. Telkens als ik hem ernaar vroeg, lichtte hij een tipje van de sluier op, om vervolgens weer snel zijn focus op mij te leggen. Maar misschien was dat wel zijn aantrekkingskracht. Dat ondoorgrondelijke.’

In het nawoord benoemd Annette van Luyk dat het verhaal van Diana en Jaap fictie is, maar dat de verhalen op de tien bestemmingen wel degelijk zijn gebaseerd op waargebeurde feiten, al dan niet in een andere vorm gegoten en soms met andere personages. De inspiratie voor dit boek komt uit haar eigen ervaringen, de ervaringen van andere mensen en van Google. De oplettende lezer zal dit dan ook kunnen beamen als je haar kent en de eerdere romans hebt gelezen. Een extra toevoeging is de uitleg in het nawoord waarom ze juist voor deze locaties heeft gekozen.

‘De bucketlist’ is een fijne roman met romantiek en een vleugje spanning. Een roman waarvan de lezer zeker zal genieten.

De Bucketlist: heerlijke feelgood mét diepgang!

Door: Hanneke Tinor-Centi

In ‘De Bucketlist’ is de hoofdrol weggelegd voor Diana. Diana heeft twee jaar een relatie gehad met Jaap, wanneer hij –na een kort ziekbed- komt te overlijden. Kort na zijn dood krijgt ze een ongebruikelijk testament in handen, waarin Jaap haar vraagt verschillende plekken in de wereld te bezoeken die speciaal voor hem zijn, maar waar hij niet meer met haar naar toe kan gaan. Na enige aarzeling voldoet Diana aan zijn verzoek, vooral omdat de geheimzinnige erfenis die ze aan het einde van haar reis zal ontvangen, haar nieuwsgierig maakt. Het wordt een reis vol verrassingen langs Jaaps bewogen leven.

“Passie, verbinding, saamhorigheid. Allemaal dingen die ik bij Jaap wél gevonden had. Maar nu ontbreekt er weer wat aan mijn gevoel voor Jaap. Vertrouwen, veiligheid. Er is niet één Jaap.”

Dat zij kon schrijven heeft Annette van Luyk reeds dubbel en dwars bewezen met haar ‘Een perfecte illusie’ en ‘Roadtrip Italia’, maar met deze derde – ‘De Bucketlist’- heeft Van Luyk zichzelf opnieuw overtroffen. Zij geeft, wat mij betreft, de term ‘feelgood’ een extra lading. Dit fraaie verhaal gaat namelijk een stuk dieper dan de doorsnee feelgood roman en kent bovendien een vleugje spanning.

“Verbijsterd kijk ik haar na als ze snel weer naar binnenloopt. Wat is er met hem gebeurd? Is hij soms vermoord? En heeft zijn dood iets met die brieven te maken?”

Van Luyk weet haar personages bovendien (weer) uitstekend te karakteriseren, de constructie van het verhaal zit intelligent in elkaar waardoor het zeer geloofwaardig is en de omgeving, van alle plaatsen die Diana bezoekt, is beeldend weergegeven. Dat alles presenteert zij in een toegankelijk schrijfstijl die het verhaal uitstekend tot zijn recht laat komen.

Kortom, voor liefhebbers van het feelgoodgenre én zij die wat meer diepgang verlangen, is ‘De Bucketlist’ en absolute aanrader!

Combinatie van waargebeurde verhalen en fictie. Een absolute aanrader!

Door: Corine Kuiper

Eerder las ik ‘Een perfecte illusie’ en ‘Roadtrip Italia’. Annette van Luyk heeft zichzelf wat mij betreft overtroffen met ‘The Bucketlist’, alweer haar derde roman. Het verhaal is boeiend, de verschillende bestemmingen die de hoofdpersoon bezoekt als onderdeel van een erfenis, zijn interessant. Het verhaal laat je, eenmaal begonnen, niet meer los. Iedere keer als ik een bestemming ‘bezocht’ had wilde ik gelijk naar de volgende, waardoor ik het boek maar moeilijk weg kon leggen. Annette heeft een mooie en vlotte schrijfstijl, waardoor de vaart in het verhaal blijft. Ze bouwt de spanning goed op en het feit dat veel bestemming door haarzelf bezocht zijn is voelbaar. Het gebruik van waargebeurde gebeurtenissen in het fictieve verhaal maken ‘The Bucketlist’ nog interessanter. Wat mij betreft een absolute aanrader!

Recensies Roadtrip Italia

Een fijne spannende roman die laat genieten van een paar heerlijke leesuurtjes.

 door Wendy Wenning  voor VROUWENTHRILLERS.NL  – 12 maart 2020

 

RECENSIE NBD BIBLION  – 11 maart 2020
Roadtrip Italia / Annette van Luyk. – Arnhem : Ellessy Relax+, [2019]. – 387 pagina’s ; 20 cm.Marloes is pas bevallen van baby Luna en is er achter gekomen dat haar man Erik snode plannen heeft gesmeed die haar leven en dat van Luna volledig op zijn kop zullen zetten. Marloes, nog boordevol zwangerschapshormonen, neemt het impulsieve besluit om met Luna naar Italië te vluchten en maakt van de gelegenheid gebruik om op zoek te gaan naar haar vader die ze nooit heeft gekend. Maar Marloes is niet de enige die op zoek is. Het verhaal wordt voornamelijk door Marloes verteld, maar ook andere karakters komen aan het woord. Door het wisselen van perspectief blijft de spanning gewaarborgd. Het heden wordt afgewisseld met verschillende periodes uit het verleden, maar blijft overzichtelijk door het vermelden van naam en tijdstip. De hoofdstukken zijn kort en in duidelijke taal. De herkenbaarheid en de realistische schrijfstijl maken het boek prettig en vlot leesbaar. De mix tussen een thriller en een roman leest heerlijk weg. Tweede boek van Annette van Luyk (1962). Recensent: Carlita van Rossum Bestelnummer: 2019494254

Spanning gecombineerd met romantiek

 door Silvia van Elzelingen  – 27 februari 2020

Marloes loopt de charmante levensgenieter Erik tegen het lijf. Stapelverliefd gaan ze al heel snel samenwonen en binnen drie maanden is Marloes zwanger. Tijdens de zwangerschap krijgt ze haar twijfels over Erik, hij is niet altijd open en eerlijk tegen haar. Twee maanden na de geboorte van Luna doet Marloes een angstaanjagende ontdekking. Ze vlucht halsoverkop met haar baby naar Italië. Marloes besluit om meteen een zoektocht op te zetten naar haar Italiaanse vader. Het wordt een spannende roadtrip dwars door Italië met gevaarlijke situaties.

Annette van Luyk (1962) werkte jarenlang als purser bij de KLM. Naast schrijven heeft ze een grote passie voor reizen en Italië. ‘Roadtrip Italia’ is haar tweede avontuurlijke roman en bevindt zich, evenals ‘Een perfecte illusie’, op het snijvlak van een thriller en een feelgood-roman.

In ‘Roadtrip Italia’ volgen we de veertigjarige Marloes op haar roadtrip door Italië. Ze is gevlucht voor haar man Erik. Na de geboorte van hun dochter Luna is ze iets gruwelijks op het spoor gekomen. Erik heeft namelijk weer een affaire met zijn vroegere vriendin Amber, en samen zijn ze iets aan het bekokstoven. Marloes besluit om in het holst van de nacht spoorloos te verdwijnen en hun twee maanden oude baby Luna met zich mee te nemen. Een vaag plan duikt in haar hoofd op. Ze gaat naar het zuiden, naar Sigrid, haar vroegere vriendin. Sigrid woont in Rome, wellicht dat ze daar wel een tijdje mag blijven. Marloes probeert undercover door Italië te reizen, maar dat valt niet echt mee. Tijdens haar vlucht besluit ze om meteen op zoek te gaan naar haar vader, die ergens uit het zuiden van Italië komt. Met weinig informatie gaat ze op zoek. Een hachelijk avontuur, zeker wanneer ze merkt dat ze gevolgd wordt door een grijs bestelwagentje. Zal het Marloes lukken om uit de handen van haar achtervolgers te blijven?

‘Roadtrip Italia’ bestaat uit 65 hoofdstukken en een epiloog, onderverdeeld in vier delen. Van Luyk heeft een vlotte schrijfstijl en weet hoe ze de lezer gevangen moet houden. Spanning en romantiek weet ze moeiteloos te combineren. De omgeving wordt beeldend beschreven, net of we zelf met haar mee reizen. Het eerste deel wordt vanuit het perspectief van Marloes verteld. Door middel van flashbacks duiken we dieper in haar leven. Haar jeugd met haar moeder, haar kennismaking met Erik en de reden waarom Marloes vlucht worden uitgelicht. Deel 2 wordt afwisselend vanuit het perspectief van Marloes en Erik verteld en in het volgende deel komen nog meer personages aan bod. Naarmate het verhaal vordert nemen de spanning en snelheid in het verhaal toe.

‘Roadtrip Italia’ is een spannend verhaal gecombineerd met romantiek. Het bevindt zich op het snijvlak van een feelgood-roman en een thriller. Een heerlijk boek in de stijl van Suzanne Vermeer.
Zeker de moeite waard om te lezen!

Roadtrip Italia: fijne mix van spanning en romantiek!
 door Hanneke Tinor-Centi  – 07 februari 2020

Recensies Een Perfecte Illusie

Recensie van Passievoorboeken.com / Vrouwenthrillers.nl (04-07-2018)

Annette van Luyk (1962) is geboren en getogen in Den Haag. Na de studies Culturele Antropologie en Communicatie heeft ze lange tijd gewerkt als Sr. Purser bij de KLM, en daarna als Teammanager in de thuiszorg. Voordat ze met schrijven begon had ze acteren als hobby. Ze volgde diverse cursussen en workshops waarbij ze zich leerde in te leven in personages en via improvisatielessen haar fantasie te laten stromen. In 2015 besloot ze dat het tijd werd een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan, een boek schrijven. Als voorbereiding begon ze met een online-cursus thriller schrijven bij Marelle Boersma. Toen eenmaal haar boek gestaag vorderde is ze voor een stukje extra coaching en feedback op bezoek geweest bij Marelle in Portugal.

Ellen is tien jaar geleden gescheiden. De scheiding heeft er flink ingehakt maar ze heeft een leuke baan, een fijne woning en heeft de boel nu weer op de rit. Maar toch mist er iets: een maatje, een minnaar. Ze wil weer verliefd worden. Ze besluit zich in te schrijven op een datingsite. Ze zoekt de meest betrouwbare uit en springt in het diepe. Na een aantal miskleunen komt ze in contact met John Parker. Ze hebben lange gesprekken en Ellen begint verliefd te worden. Ze wil hem graag ontmoeten maar op de een of andere manier gaat er elke keer dat ze afgesproken hebben iets mis en moet John weer verstek laten gaan.

Na de proloog waarin Ellen flink teleurgesteld wordt, wordt er aangevangen met deel 1 van het boek: Luchtkastelen. Een passende titel die al een kleine voorspelling in zich heeft. Ook de andere delen van het boek hebben een bijbehorende titel gekregen. Ellen maakt de eerste stappen in het online datingcircuit. Doodeng, maar haar eenzaamheid is zo groot dat ze geen andere manier weet om iemand te vinden om die lege momenten in haar leven op te vullen. Ze gaat op zoek naar een vlotte vijftiger, zelf is ze net in de vijftig. Vertellend vanuit de eerste persoon zien we hoe Ellen, een slimme en verstandige vrouw, de fout maakt door verliefd te worden op de verkeerde persoon. Zoals het karakter van Ellen neergezet wordt is het niet een vrouw die zich zomaar voor de gek laat houden, een vrouw met de nodige levenservaring, maar toch trapt ze erin.

Er zijn twee verhaallijnen: die van Ellen en die van Solomon, de man die haar belazert. Solomon heeft zo zijn redenen en Ellen is gewoon een vrouw die toch net iets te goed van vertrouwen is. Maar toch laat ze het er niet bij zitten en ze gaat naar Ghana om de man die haar belazert heeft op te zoeken. En dan komt de spanning om de hoek kijken. Spanning die soms hoog wordt opgevoerd wat een positieve  bijdrage geeft aan het leesplezier. Annette van Luyk heeft een prettige, toegankelijke schrijfstijl en met Een perfecte illusie zet ze een geloofwaardig en scherp verhaal neer over de gevaren van het online daten. En ze laat niet alleen de kant zien van de benadeelde maar ook die van de fraudeur. Een verhaal dat twee kanten heeft en waardoor je zelfs voor Solomon een beetje sympathie krijgt. Dat iemand de persoon die voor alle ellende heeft gezorgd gaat opzoeken is wat minder geloofwaardig. Zeker als daarvoor naar een land gereisd moet worden waarvan bekend is dat het hier gevaarlijk kan zijn. Maar wel origineel bedacht en dit geeft een verhaal een mooie spanningsboog mee.

Een perfecte illusie is het debuut van Annette van Luyk. Een thriller die vlot leest en doet denken aan de boeken van Suzanne Vermeer of Linda van Rijn. En ondanks dat er soms aan de geloofwaardigheid getwijfeld kan worden, is er zeker de garantie voor wat heerlijke uurtjes leesplezier en heeft de auteur een prima debuut neergezet. Ik ben benieuwd naar haar volgende boek.

4****

Wendy Wenning

Recensie van Saskia Balmaekers van Ciao tutti (20-06-2018)

10 Italiaanse boeken voor de zomervakantie

Een perfecte illusie
Annette van Luyk, een van Ciao tutti’s trouwe lezers, brengt graag veel tijd door in Puglia. Niet gek dus dat ze ook in haar debuutroman een – klein – plekje voor deze regio reserveerde, aan het einde van een wervelend verhaal over datingfraude.

Annette is ondertussen al druk aan het schrijven aan een tweede boek, dat zich grotendeels in Italië zal afspelen. In Een perfecte illusie neemt ze je mee naar Afrika. Want als Ellen zowel haar toekomstbeeld als haar banksaldo in rook op heeft zien gaan, besluit ze het er niet bij te laten zitten. Ze haalt de onderste steen boven om te ontdekken waar haar ‘date’ woont en reist vervolgens naar Ghana om het tot op de bodem uit te zoeken. Dat is niet geheel zonder gevaar…

Hoe ze uiteindelijk in Puglia belandt, zullen we niet verklappen, maar met deze thriller ga je een paar spannende uurtjes tegemoet.

Recensie van Sue Boekenz- Boekenblog (20-06-2018)

Een perfecte illusie van Annette van Luyk

Internetfraude. Ofwel internetdating waarbij je het slachtoffer wordt van een iemand die zich voordoet als de ware liefde en je zo al je spaargeld aftroggelt. We kennen het allemaal en we zeggen ook allemaal dat het ons niet zou overkomen. Maar toch blijkt helemaal niet zo weinig voor te komen. Annette van Luyk maakte het van dichtbij mee en werd hierdoor geïnspireerd om over dit onderwerp een spannend boek te schrijven. Een perfecte illusie is hiervan het resultaat.

Ellen is een vrouw van middelbare leeftijd. Ze is al een tijd vrijgezel en nu de kinderen de deur uit zijn, staat ze open voor een nieuwe liefde. Maar daten, eigenlijk weet ze niet zo goed meer hoe dat moet. Ze besluit een profiel aan te maken op een online datingsprogramma en al snel heeft ze contact met de aantrekkelijke Amerikaan John. Ze valt als een blok voor zijn mooie woorden en zijn mooie foto’s. De gesprekken worden dan ook steeds persoonlijker, maar een ontmoeting blijft uit ondanks de steeds groter wordende behoefte van Ellen. Helaas komt er elke keer wel wat tussen dat een geplande ontmoeting niet doorgaat. John komt zelfs in meerdere benarde situaties waardoor ze hem geld moet sturen. Ellen trapt er met open ogen in en wanneer haar spaarrekening totaal leeg is gehaald verbreekt John abrupt het contact.

Het verdriet van Ellen is groot, maar ook overheersen schaamte en woede. Op haarzelf maar ook zeker op haar ‘John’. Ze besluit op zoek te gaan naar de dader om recht in zijn ogen te kunnen kijken en hem te laten zien hoe gekwetst ze is. Haar reis begint via internet waar ze de persoon van de foto van John vindt en eindigt in Ghana. Het is een gevaarlijke reis, vol avontuur op zoek naar rechtvaardigheid. Het is een reis die Ellen moet maken. Voor de liefde.

Datingfraude

Van Luyk heeft in Een perfecte illusie voor een actueel thema gekozen. Hoe kan het ook anders, met de opkomst van internet komen er ook steeds meer risico’s en gevaren. De goedgelovigheid van mensen wordt nog al eens op de proef gesteld. De naïviteit, maar ook de kracht waarmee mensen zo bespeeld kunnen worden is eigenlijk absurd, maar zo reëel. Het is altijd makkelijk om iets achteraf te zeggen, maar we kennen allemaal wel onze zwakke momenten. Juist die momenten dat je iets graag wilt en gevleid bent met zoveel aandacht.

Op dat punt is Ellen een vrij geloofwaardig personage. Ze is op zoek naar de liefde nadat ze al 10 jaar alleen is geweest. Dat ze die zoekt via internet is ook nog niet zo gek. Dat ze al zo snel gevleid is door de mooie woorden van van John kan verklaard worden door het feit dat ze al die jaren geen échte mannelijke aandacht heeft gehad. Je ziet of voelt iets sneller wanneer je het graag wilt.

Een perfecte illusie

Het verhaal verliest een beetje zijn geloofwaardigheid wanneer Ellen als een pitbull naar Ghana afreist, om haar ‘John’ op te zoeken. Met zoveel strijdlust dat je op voorhand al weet dat ze nooit op gaat geven. De hulp die ze daarbij krijgt en de gevolgen wanneer ze Solomon (haar John) ontmoet zijn een beetje te ver gezocht. Want waarom zou iemand naar Ghana afreizen om de oplichter op te zoeken. Naar het geld kan je waarschijnlijk fluiten. Hoogstens een excuus kan eruit gesleept worden.

Desalniettemin is Een perfecte illusie een boek dat ontzettend plezierig leest. Van Luyk heeft een vloeiende schrijfstijl en heeft het boek in redelijk korte hoofdstukken opgedeeld. Het boek bestaat uit vijf delen die het totale verhaal omvatten. Het verhaal krijgt meer diepgang doordat het vertelperspectief afgewisseld wordt tussen Ellen en Solomon. Hierdoor besef je dat er achter deze oplichtingspraktijken vaak ook een ander verhaal schuil gaat. Vooral in arme landen zoals Ghana.

Het is een fijn vakantieboek en daarom heb ik het achtergelaten in de boekenkast van onze camping in Italië. Veel leesplezier gewenst aan de volgende lezer!

Graag wil ik de auteur en de Uitgeverij De Fontein bedanken voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

 

Hebbancrew recensie:

Frauduleuze interdating

 door Onno van Rijen 20 juni 2018

Annette van Luyk studeerde culturele antropologie en communicatie. Ze werkte als purser bij de KLM en later als teammanager in de thuiszorg. Acteren was haar hobby. Hierdoor leerde ze zich in te leven in de gedragingen van andere personen. Daarnaast werd haar fantasie gestimuleerd door het volgen van improvisatielessen. Het bleken bruikbare hulpmiddelen voor het schrijven van haar debuut Een perfecte illusie. Daar kwam nog bij dat Marelle Boersma haar op weg hielp. De inspiratie voor het verhaal kwam haar aanwaaien. Een van haar vriendinnen vertelde dat ze via het internet een nieuwe liefde had gevonden. Ze was zo verliefd dat ze uiteindelijk slachtoffer van fraudepraktijken werd. Al snel bleek ze niet het enige slachtoffer te zijn. Het vormde genoeg voer om een boek over te schrijven.

De vijftiger Ellen is tien jaar geleden gescheiden. Ze verlangt naar een nieuwe liefde en besluit via het internet te gaan daten. Na enige mislukte dates komt ze in contact met de aantrekkelijk ogende Amerikaan John. Hij weet haar met zijn digitale charmes in te palmen. Tot afspraken komt het niet doordat John meerdere malen op het laatste moment meldt dat onvoorziene omstandigheden het hem onmogelijk maken. Haar digitale lover weet Ellen wel zo ver te krijgen dat ze geld naar hem overmaakt in de verwachting dat het tot een amoureuze ontmoeting leidt. Zover komt het echter niet. Wanneer Ellen John laat weten dat de bodem van haar spaarpot in zicht is, beëindigt hij de internetrelatie. In werkelijkheid blijkt John ene Solomon te zijn, een van de vele Ghanese fraudeurs die op deze manier probeert een dik belegde boterham te verdienen.

Het boek bestaat uit vijf delen. In het eerste deel wordt de oplichtingspraktijk uit de doeken gedaan. Het is een actueel probleem, maar weinig vernieuwend. Het is immers alom bekend dat zo te werk wordt gegaan. De volgende delen van het boek bieden wel iets nieuws, want de hoofdpersoon gaat achter de dader aan. Lezers met beide benen op de grond zullen dit niet alleen naïef maar ook gevaarlijk achten. Daarin krijgen ze in het verhaal gelijk. De schrijfster weet het in haar teksten echter zo te verpakken dat ondanks Ellens naïviteit de lezer toch enig begrip voor haar optreden kan opbrengen. In de werkelijkheid van alledag is zij immers beslist niet de enige die verleid wordt door de charmes van een digitale fraudeur en is enig begrip dus op zijn plaats. Minder begrip zal er zijn voor het plan om de fraudeur in Afrika op te gaan zoeken. Immers, wat valt er te verwachten van het resultaat? De kans om het gestuurde geld terug te krijgen is om en nabij nihil. En voor een Europeaan in arm Ghana is de kans groot er niet zonder kleerscheuren af te komen. Hier houdt de realiteit van alledag op, maar voor een thriller blijkt het een interessante exercitie. Niet teveel nadenken is dus het devies en gewoon meeleven met de belevenissen van Ellen in Ghana.

Het verhaal is in de ik-vorm geschreven en leest gemakkelijk. Na het eerste deel, eindigend in de desillusie van Ellen, komt de spanning en de actie in het verhaal. Hoofdpersoon Ellen wordt gekarakteriseerd als een sterke, intelligente vrouw die weet wat ze wil en dus bepaald geen domme gans is die overal intuint. Ze is ondernemend en begaan met het lot van anderen inclusief dat van degene die haar veel geld afhandig heeft gemaakt. Ook haar tegenpartij, fraudeur Solomon, komt er in het verhaal redelijk positief uit. De auteur verplaatst zich in zijn rol en beschrijft wie hij is, hoe hij tot deze vorm van oplichterij is gekomen en hoe zijn omgeving als familie en foute vrienden hem beïnvloeden. Tegelijk biedt het een inkijkje in het fraudeerwerk van Sakawa boys, die daarbij geïnspireerd worden door Juju priesters.

De lezer krijgt een weliswaar niet erg geloofwaardig verhaal voorgeschoteld, maar zal niettemin het goed lopende verhaal kunnen waarderen.

Recensie in Vrij Nederland (10-06-2018)

Annette van Luyk

Een perfecte illusie
Nederlands (2018), De Fontein, € 17,50

De Ghanese Solomon wil net als sommige van zijn vrienden rijk worden via internet. Hij krijgt de raad dat te doen door met een gefingeerde persoonlijkheid westerse vrouwen te daten en kaal te plukken. ‘Je moet vrouwen uitkiezen die een beetje eenzaam zijn, een beetje desperate.’ Ellen, heldin van Een perfecte illusie, is geknipt voor de rol: gescheiden, rijk en wanhopig genoeg om zich met huid en haar over te leveren aan de liefde die haar via een datingsite toevalt. Pas als haar spaargeld op is en ze haar geliefde nog steeds niet gezien heeft, valt het kwartje. En dan trekt ze onversaagd ten strijde. Leuk aan dit debuut van Van Luyk is dat ze ons de wereld toont van Sakawa boys – jongens in Ghana die met internetfraudes rijk worden, maar van wie tegelijk offers aan een priester verwacht worden. Jammer is dat Ellen zich wel heel onnozel in avonturen stort. (Ranne Hovius)

Recensie op Hebban.nl:

Prachtig en heel spannend. Ik heb het in een keer uitgelezen

 door TonDRB  (01 juni 2018)

Dit is de debuut roman van Annette van Luyk. Ze heeft een populair onderwerp aangesneden in haar boek, datingfraude en hoe dit hopeloos mis kan gaan. Maar de hoofdrolspeelster laat het er niet bij zitten en spoort de fraudeur op. Dan volgt een spannend verhaal… Je wilt gewoon weten hoe het afloopt. De auteur neemt je mee naar Afrika en krijgt hulp uit onverwachte hoek. En het einde is ook verrassend.
Annette heeft veel onderzoek gedaan over dit onderwerp, daarom komt dit boek levensecht over. Dit boek is daarom een echte aanrader.
En Annette is al weer bezig aan haar tweede boek, ik kan niet wachten…

Recensie op Hebban.nl van Hanneke Tinor-Centi, boekrecensent (19-02-2018)

‘Een perfecte illusie’: fijne combinatie van romantiek en spanning.

Annette van Luyk vertelt in ‘Een perfecte illusie’ het verhaal van Ellen. Ellen is een gescheiden vrouw van begin 50, die via internet in contact komt met de aantrekkelijke Amerikaanse John. Ondanks het feit dat hij zo nu en dan wat mysterieus doet en het er telkens ‘net niet’ van komt om een afspraak te arrangeren, valt Ellen als een blok voor haar digitale charmeur. Zij gaat zelfs, tegen beter weten in, zover dat ze hem geld stuurt in de hoop daarmee te bewerkstelligen dat ze haar John kan ontmoeten. Wanneer uiteindelijk blijkt dat John in het geheel niet bestaat, maar ze al die tijd contact heeft gehad met Solomon, een Ghanese dating fraudeur, besluit ze terug te vechten. Ze komt echter terecht in een uiterst gevaarlijke situatie.
Van Luyk heeft gekozen voor een actueel thema. Datingsites worden tenslotte steeds meer gebruikt en daar zijn ongetwijfeld mooie relaties uit voortgekomen. Van Luyk schetst in ‘Een perfecte illusie’ echter de andere kant van de medaille; het gevaar in contact te komen met een oplichter.
Van Luyk legt een heerlijke schrijfstijl aan de dag. Vooral de hoofdpersoon is prima gekarakteriseerd. Ondanks de naïviteit waarmee Ellen de digitale relatie met John aangaat, kun je toch begrip voor haar handelen opbrengen. Als lezer kun je je gemakkelijk met haar identificeren waardoor je met haar meeleeft en eerst haar verliefdheid en daarna haar strijd met haar meevoelt.
Zodra de desillusie van Ellen eenmaal een feit is, weet de auteur de spanning goed op te bouwen. Het is weliswaar geen alledaags gegeven dat een bedrogen vrouw zelf achter de dader aangaat maar toch wordt het verhaal nergens ongeloofwaardig. Liefhebbers van de boeken van Suzanne Vermeer zullen dit boek bijzonder waarderen!

‘Een perfecte illusie’ is een fijn boek met een combinatie van romantiek en spanning die prima in balans is. Aanrader!