Over mij

Over Annette

Ik ben geboren (1962) en getogen in Den Haag. Na de studies Culturele Antropologie en Communicatie heb ik lange tijd gewerkt als Sr. Purser bij de KLM, en daarna als Teammanager in de thuiszorg.

Voordat ik met schrijven begon, had ik acteren als hobby. Ik volgde diverse cursussen en workshops, waarbij ik leerde me in te leven in personages, en via improvisatielessen mijn fantasie te laten stromen. Ik beschouw deze ervaring, achteraf gezien, als een prima basis om fictie-auteur te worden. Ik heb aardig wat meters gemaakt, zowel op de planken als voor de camera. Daarnaast heb ik ook regelmatig gewerkt als trainingsacteur.

In het najaar van 2015 besloot ik dat het tijd werd om een boek te gaan schrijven, een langgekoesterde wens. Ik wilde me goed voorbereiden, en begon met een online-cursus thriller schrijven bij Marelle Boersma. Vanaf het eerste moment was ik bloedserieus. Geen leuke hobby, nee, ik was vastbesloten om een bestseller te schrijven! Toen mijn boek gestaag vorderde had ik behoefte aan een stukje extra coaching en feedback, en ben ik bij Marelle op bezoek geweest in Portugal.

Het actuele thema van Een perfecte illusie, datingfraude, zat al langere tijd in mijn hoofd. Het intrigeerde me, vanaf het moment dat een vriendin hier slachtoffer van werd. Ik kon maar niet begrijpen hoe iemand bij zijn volle verstand er zo in kon tuinen. Maar al snel bleek zij niet de enige; steeds vaker zag ik op televisie vrouwen hun verhaal vertellen die hetzelfde hadden meegemaakt.
Mijn verontwaardiging over deze vorm van oplichting werd de drive voor het schrijven van dit boek. Het was voor mij van meet af aan duidelijk dat de hoofdpersoon Ellen een sterke, intelligente vrouw moest zijn. Ik zag het als een uitdaging om geloofwaardig te maken dat niet alleen naïeve, domme vrouwen in de vleiende praatjes van deze fraudeurs trappen.
Daarnaast wilde ik ook graag in de huid van de fraudeur kruipen. Wie is hij? Wat bezielt hem? Is hij alleen maar slecht? Tijdens het schrijven ontstond de noodzaak dat Ellen naar hem op zoek moest gaan; alleen dan kon ze op een goede manier verwerken wat haar was overkomen. En… het levert natuurlijk ook een spannend verhaal op!

Inmiddels kreeg ik de smaak te pakken, en het genre: een mix van avontuur, spanning en romantiek, bevalt mij goed. Roadtrip Italia is geboren! In dit verhaal heb ik mijn gebaseerd op een gegeven uit een onbekende Franse film, waarin een vrouw achter een geheim van haar kersverse echtgenoot komt. Wat voor geheim, dat ga ik natuurlijk nog niet verklappen! Ik vond het een interessant gegeven, maar daar houdt verder alle gelijkenis op; mijn verhaal krijgt een totaal andere wending. Omdat ik een Italië liefhebber ben, en ik ook erg veel houd van avontuurlijke reisverhalen, besloot ik zelf een dergelijk reisverhaal te schrijven. Het is echter veel meer geworden dan dat; via diverse flashbacks krijgt ook het levensverhaal van de hoofdpersoon langzaam gestalte. Daarin zitten ook aardig wat autobiografische elementen, al zijn die wel in een andere vorm gegoten. Al met al is het een dikke pil geworden met hopelijk veel uren leesplezier!

Mijn derde roman De Bucketlist is een echte avonturenroman: tien avonturen binnen één verhaal die over de hele wereld plaatsvinden. Hiervoor heb ik geput uit mijn eigen reiservaringen, mijn (familie)verleden, en persoonlijke verhalen van anderen.  Het heeft daarmee veel meer diepgang dan een doorsnee feelgood roman. Naast de rode draad in het verhaal: de reis van de hoofdpersoon Diana langs het bewogen verleden van haar overleden partner; is elke bestemming een mini-verhaaltje op zich. Spannend, grappig of indrukwekkend. Soms verzonnen op basis van een gebeurtenis uit het verleden, soms gebruikmakend van echt bestaande personen met een verzonnen twist. De geheimzinnige erfenis die Diana zal ontvangen aan het einde van haar reis, zorgt dat de spanningsboog in het hele boek gehandhaafd blijft.