Hebban Column – door Annette van Luyk

Stuur me geld en we hebben een date!

op 30 mei 2018 door Hebban Crew  2 reacties

Annette van Luyk dook voor haar debuut onder in de wereld van manipulatie op het internet, waar daden verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Voor Hebban schreef ze een column over de wereld die in haar boek ‘Een perfecte illusie’ centraal staat.

Liefde maakt blind. Dat geldt zeker voor vrouwen die zich via een datingsite hebben laten oplichten door buitenlandse ‘charmeurs’. Ze komen in contact met een aantrekkelijke man, worden knetterverliefd, en zien de rode vlaggen niet die rondom hun digitale relatie wapperen. Ze laten zich overhalen om geld te sturen naar iemand die ze nog nooit hebben ontmoet. Lijden ze aan een tijdelijke verstandsverbijstering, zijn ze eenzaam en wanhopig, of alleen heel naïef?   De realiteit is soms verrassend anders. Er zijn vrouwen die vol in het leven staan, met een goede baan en een rijk sociaal leven, die er met open ogen intuinen. Hoe kan dat?

Stel, je hebt al aardig wat teleurstellingen gehad op liefdesgebied. Je vriendinnen koppelen je aan de meest saaie types. Je gaat online daten en ontmoet alleen mannen die vooral op zoek zijn naar een gratis huishoudster, een kortstondige flirt, of een maatje om af en toe leuke uitstapjes mee te maken. Maar die zich vooral niet willen binden. En dan opeens meldt hij zich: Mr. Right. Je weet het meteen: dit is ‘m.

Of je man is overleden, en na een rouwperiode van enkele jaren ben je er eindelijk weer aan toe om voorzichtig om je heen te kijken. Je was dertig jaar getrouwd en van daten heb je geen kaas gegeten. Je kinderen stellen voor om je in te schrijven op een datingsite, en verrek! Een ontzettend lieve, begripvolle man die toevallig ook sinds een paar jaar weduwnaar is, benadert je.

Of je bent gescheiden en vindt dat je een man weinig te bieden hebt. Misschien omdat je jezelf niet aantrekkelijk meer vindt, of omdat je een ontzettend druk leven leidt. Toch doe je een dappere poging in datingland. En dan blijkt een geweldig leuke vent jou zomaar woest aantrekkelijk te vinden.

Je hart maakt een sprongetje. In eerste instantie ben je waarschijnlijk nog op je hoede. Wat wil die vent van je? Is hij wel serieus? Maar als blijkt dat jullie veel gemeen hebben, hij grappige mails schrijft, en oprechte belangstelling toont, laat je je reserves varen. Hij weet je ervan te overtuigen dat je een fantastische vrouw bent, en er minstens tien jaar jonger uitziet. Hij heeft een interessante baan en leuke hobby’s. Je kan je geluk niet op!

Langzaamaan begin je te geloven dat die bloedmooie, steenrijke man echt zijn oog op jou heeft laten vallen. Je loopt rond met je hoofd in de wolken, en iedereen om je heen complimenteert je dat je er zo goed uitziet. Zie je wel, denk je, hij heeft gelijk.

En dan is het te laat! Want eenmaal verliefd, slik je al zijn verhalen voor zoete koek. Dat hij wel kan bellen, maar geen Skype heeft. Dat hij niks met social media heeft en daarom onvindbaar is op internet. Dat jullie eerste date steeds maar weer verschoven wordt omdat hij het zo druk heeft. De buitenlandse spoedklus die er opeens tussendoor komt. De roofoverval, de plotseling afgesloten bankrekening. Je trapt er allemaal in. En je stuurt hem geld. Want het is maar een tijdelijke lening. Toch?

Een klein stemmetje in je achterhoofd begint te zeuren. De vriendin die je in vertrouwen hebt genomen waarschuwt je. Keer op keer. En als uiteindelijk blijkt dat je hem nooit zal ontmoeten, dringt de verschrikkelijke waarheid tot je door. Je bent opgelicht!

Wie doet dat? Hoe doet hij dat? Maak kennis met Solomon uit Een perfecte illusie. Een natuurtalent! Maar die Nederlandse vrouw die hij moeiteloos om zijn vinger had weten te winden, staat opeens in Ghana voor zijn neus. Met een wraakzuchtig motief…

Annette van Luyk (geboren en getogen in Den Haag, tegenwoordig woont ze een groot gedeelte van het jaar in Italië met haar man en een paar honden) behandelt het onderwerp van internetscam, oplichting en verliefd worden op iets oudere leeftijd op weergaloos spannende wijze.

Een perfecte illusie is verschenen bij Uitgeverij de Fontein. Auteursfoto in header: verstrekt door Uitgeverij de Fontein.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *